середу, 29 червня 2011 р.

Професійна орієнтація - допомога у виборі майбутньої професії

Вибір майбутньої професії - процес складний і тривалий. Нелегко визначитися з тим, чим ти хочеш займатися в своєму житті, особливо не маючи чіткого уявлення про ту чи іншої професії. Під час навчання в школі навряд чи хто-небудь усвідомлено представляє свою майбутню кар'єру. Добре ще якщо недосвідчений школяр може приблизно виділити ту область знань, яка йому більше до душі, і з якою він би хотів пов'язати своє життя. А то буває і так, що людина навіть приблизно не знає, що йому подобається, в цьому випадку вибір стає особливо складним, і без сторонньої допомоги тут не обійтися.
Вже в шкільному віці виявляються особливості характеру, схильності і здібності людини. І виділити характер майбутньої зайнятості можна вже тоді: буде це наукова сфера, чи економічна, чи виробнича, або сфера обслуговування. А може бути, ви шалено товариська людина, і ваша майбутня професія обов'язково буде включати в себе спілкування і контакти з іншими людьми. Знаючи хоча б приблизне напрямок своєї майбутньої діяльності, зробити вибір набагато простіше. Варто вивчити вже набагато вужчий ринок посад, вивчити відгуки фахівців, порадитися з друзями і, нарешті, прийняти більш-менш усвідомлене рішення. А головне, що це рішення буде саме вашим, а не друзів, батьків або кого-небудь ще.

Чому більшість випускників ВНЗ працюють не за фахом? Так, деяка їх частина надходила до університету виходячи з низького конкурсу, якийсь уявній вигоди, а може і зовсім за компанію. Але все ж більшість з них просто обрали не ту спеціальність, і вже на першому курсі розуміють, що пов'язувати своє життя з цією діяльністю не хочуть і не будуть. Як же уникнути помилки і відразу знайти «свою» спеціальність, щоб потім не шкодувати про свій вибір і витрачений даремно часу?

Якщо ви самі не можете визначитися в різноманітті самих різних професій, то вам корисно буде пройти процедуру професійної орієнтації. Профорієнтація - це система заходів, спрямованих на надання допомоги у виборі професії. Часто можна спостерігати досить скептичне ставлення до даної процедури, з огляду на те, що у людей сформувалося неправильне уявлення про профорієнтації через недоброякісних тестів, що проводяться, як правило, в старших класах і не дають ніяких певних корисних результатів. Насправді профорієнтація - куди більш серйозна і компетентна процедура. Традиційно вона поділяється на декілька напрямів: профдіагностика, профконсультування, профінформування. Ви зможете не тільки пройти розроблені фахівцями тести, а й отримати корисну консультацію і допомогу у виборі професії, дізнатися про найбільш затребувані і популярні напрямки, отримати більш повне уявлення про ринок праці, а також дізнатися про те, як швидше досягти бажаної мети, де знайти хороші курси і бажані вакансії.

У Мінську пройти професійну орієнтацію можна в Республіканському центрі професійної орієнтації молоді, Міському центрі зайнятості населення, Районних відділах працевлаштування, Республіканському центрі проблем людини та різних кадрових агентствах. У багатьох обласних центрах Білорусі існують центри професійної орієнтації, а також завжди можна звернутися у відділи працевлаштування за місцем проживання.

Звичайно, професійна орієнтація не зробить все за вас, але допоможе зорієнтуватися у величезному потоці всіляких професій. Бажаємо удачі, а також зробити правильний вибір, про який ніколи не доведеться шкодувати

Немає коментарів:

Дописати коментар