середу, 29 червня 2011 р.

Я б в винахідники пішов ...

Думаєте, все в світі вже створено? Вважаєте, що епоха винаходів закінчилася разом з відходом Томаса Едісона? Запитайте у будь-якого члена Білоруського товариства винахідників і раціоналізаторів: «Ідей-просто море, і кожного дня з'являються нові» - впевнено дадуть відповідь вам.
Ще б пак: за даними Національного центру інтелектуальної власності в одному тільки 2006 році було видано 1130 патентів на винаходи. Це по три патенти на день, вважаючи всі вихідні і свята в році!

Раціоналізаторська діяльність в республіці теж не стоїть на місці: щороку на підприємствах країни впроваджуються та застосовуються близько 15 тисяч нововведень, що, природно, дозволяє заводам, фабрикам, концернам отримувати додатковий прибуток практично з повітря.

У Республіканському громадському об'єднанні "Фонд винахідницької діяльності" переконані, що застосувати ідеї та конструкторські здібності можна в будь-якій області. Головне - це задати цим талановитим людям напрямок, в якому вони, застосовуючи весь свій потенціал, зможуть вирішувати конкретні завдання.

Великі організації і концерни прекрасно розуміють всю користь винахідницької діяльності: за один тільки рік концерн «Белнефтехим» застосував на своєму виробництві 54 винаходи, а Міністерство охорони здоров'я - цілих 59! Завдяки двох тисячам винаходів, впроваджених за останні 8 років, загальна сума прибутку на підприємствах склала понад 376,7 млрд. руб.!

Не секрет, що свіжий погляд сведующих людини з боку на роботу підприємства дуже часто здатний помітити багато речей, що потребують серйозного удосконалення. Ну чим не заняття для охочого активно працювати на себе і приносити користь суспільству?

До речі, є можливість вже зараз продемонструвати свої здібності - запропонувати рішення головної проблеми новаторсько-впроваджувальної діяльності. Справа в тому, що після патентування винаходу, його автор в більшій частині випадків залишається один на один з патентом і змушений або чекати, поки його дітищем зацікавляться, або самому пропонувати його використання на підприємстві. На сьогоднішній день грамотна зв'язок між тими, хто потребує свіжих ідеях і тими, хто їх створює, не налагоджена належним чином.

Леонід Грузділовіч, голова «Фонду винахідницької діяльності», впевнений, що винахідників можна і потрібно ростити з малих років, піднімати престиж цього заняття, а в майбутньому - створити таку спеціальність в університеті. Все це сприятиме тому, що ті, хто потребує вирішення завдань, будуть точно знати, що будь-яке виробництво можна вдосконалити, а будь-яку продукцію - поліпшити; для цього потрібно буде тільки поставити завдання перед винахідником.

Якщо ви відчуваєте, що вам не вистачає ентузіазму зробити перший крок - сходіть на сайт де регулярно проводиться конкурс «На краще рішення науково-технічних завдань».

Минулого року перше місце зайняв провідний конструктор підприємства "Фідмаш" Олександр Слензак. Його система, що дозволяє дистанційно керувати двигуном вантажного автомобіля з обладнанням для ремонту нафтових і газових свердловин, впроваджена у виробництво кілька місяців тому.

Провідний конструктор підприємства «Новинка» Сергій Атрушкевіч придумав пристрій для підвищення тиску рідини усередині свердловини, аналогів якому немає у всьому світі - зараз щосили йде процес його практичного виготовлення.

Числяться в переліку перспективних винаходів і такі патенти, як «Шовна хірургічна нитку і спосіб її отримання», «Бортовий редуктор транспортного засобу», «Спосіб отримання вуглецевого наноматеріалу».

Впевнена: кожен з нас хоч раз у житті, але що-небудь придумав або раціоналізував. Хоча б побудував свій робочий графік, хіба ні? Уміння генерувати ідеї теж можна розвивати - спробуйте застосувати хоча б ці нехитрі прийоми.
Хто знає - може винахідництво ваше справжнє покликання і саме вам випала честь придумати щось таке, що назавжди змінить життя людства, як змінив свого часу телефон, електричний світло, автомобіль?

Немає коментарів:

Дописати коментар