середу, 29 червня 2011 р.

Закордон для студентів: де підробити?

Наближається літо, а разом з ним і відмінна можливість для студента підучити мову, побачити інші країни, придбати величезну кількість корисного досвіду, а також заробити грошей.
Подібна практика зараз дуже популярна, високо цінується і відкриває студентам нові перспективи і горизонти.
Студентських програм, що пропонують закордонне працевлаштування, дуже багато, так що вибрати буде з чого. У першу чергу слід визначитися, які цілі ви перед собою ставите, і які вимоги та побажання до майбутньої подорожі. Нижче я вкажу програми, що користуються найбільшим попитом.
Міжнародні студентські програми. Мабуть, найпопулярніша різновид. Ви можете поєднати навчання і роботу за кордоном. Студентська віза дозволяє паралельно працювати, і ви зможете не тільки окупити витрати, але й отримати додатковий дохід. Правда, у такому випадку слід бути готовим, що витрати, витрачені на навчання, можуть перевищити ваш дохід. Адже часу для роботи буде не дуже багато, а в Англії, наприклад, за студентською візою можна працювати лише кілька годин на добу.
Вихід - спеціальні програми культурного обміну в США (найпопулярніші з них - Work & Travel, Camp America, CCUSA), які пропонують легальну роботу протягом всього літнього періоду. Вам, як мінімум, доведеться оплатити послуги компанії, авіаквиток, страховку і понести деякі інші витрати. Але, пропрацювавши три місяці, ви не тільки окупити витрати, але й придбаєте додатковий дохід. А на додаток значно поліпшите свої мовні навички та придбаєте корисний життєвий досвід. Звичайно, вам навряд чи запропонують серйозну роботу, в основному ви можете розраховувати на некваліфіковану зайнятість: робота продавцем, офіціантом, барменом, покоївки, кур'єром, сільгоспроботи і т.д.
Міжнародний волонтерський обмін. Ключове слово - волонтер. Це доброволець, безоплатно виконує соціально значиму роботу. У цьому випадку практично всі ваші витрати покриває роботодавець. Але для того, щоб скористатися послугами подібної програми, потрібно бути активістом якої-небудь молодіжної громадської організації.

Існують і інші різновиди програм, але вони більше підходять випускникам і абітурієнтам, а не студентам, у яких в наявності максимум три місяці вільного часу. Я тут говорю, природно, про студентів денної форми навчання.

Отже, ви бачите, що пройти закордонне стажування зовсім нескладно, а в результаті це великий плюс у вашу скарбничку знань. І наостанок, раджу вибирати вам офіційний вид працевлаштування, принаймні, безпека та допомога вам забезпечена. А в чужій країні нелегалу буде важко щось довести. І ще, просто чудово, якщо ви їдете разом з кимось із своїх друзів, особливо в перший раз - освоїтеся набагато швидше, та й веселіше і цікавіше буде ваша поїздка.

Немає коментарів:

Дописати коментар