середу, 29 червня 2011 р.

Кар'єра психолога: куди піти працювати?

В даний час молоді люди, вибираючи свою майбутню професію, спочатку замислюються про те, де вони будуть працювати, а головне - скільки отримувати! Тому за загальновизнаного думку професія психолога не є престижною, так як вона мало оплачувана. Але в цій статті я постараюся розвіяти цей міф.
Щоб отримувати великі гроші в даній професії, потрібно бути висококваліфікованим фахівцем. Абітурієнту або студенту-психологу спочатку варто зрозуміти, що нічого в житті не буває легко і просто. Як то кажуть «без праці не виловиш і рибку зі ставка». Винятком можуть бути, звичайно, ті люди, у яких спочатку тато, мама чи тітка з дядьком мають свій психологічний центр, в який після закінчення вузу вони візьмуть його на роботу. Але таких випадків, як правило, зовсім мало або немає зовсім. Тому мої рекомендації знадобляться «звичайним» студентам-психологам, які хочуть працювати в майбутньому за фахом.

Отже, кілька правил початку успішної кар'єри психолога.

Порада перша: «Володію інформацією - володію світом, або Хороша освіта»

Навчаючись у вузі, ви повинні пам'ятати, що працюєте на самого себе, а не на тата, маму чи на красиву картонну папірець з назвою «диплом». Щоб папірець стала справжнім ДИПЛОМОМ, потрібно сильно постаратися. Якщо ви будете засвоювати все, що вам дають викладачі на заняттях - вже добре, але це всього лише 20% необхідних вам знань.
Постійна робота над собою. Гарна оцінка у вузі ще не говорить про хороші знаннях. Простудіюйте всіх класиків психологічної науки, стежте за новинками у вашій області. Не забувайте про практичну діяльність, виконуйте всі вимоги навчальної практики у вузі. Не бійтеся звертатися за порадами до викладачів. Розвивайте свій пошуковий інтерес. Ви завжди повинні знати ЩО, ДЕ і КОЛИ відбувається.

Порада друга: «Закон солоного огірка»

Це означає, що вам необхідно постійно спілкуватися з людьми вашої ж професії, тобто зі своїми колегами. Одних однокурсників не достатньо! Це повинні бути люди, які є професіоналами і вже досягли деяких певних висот у своїй професії. Таке суспільство ви можете знайти, беручи участь у різного роду наукових конференціях. І нехай навіть ви не збираєтеся ставати викладачем і займатися науковою діяльністю, але такий досвід вам подарує безцінні знайомства з розумними та успішними людьми, а так само вміння працювати з інформацією будь-якого рівня складності.

Порада третя: «Волонтерство»

Знайдіть 20 місць (фірм, установ і т.д.), де б ви хотіли в майбутньому працювати. Найкраще, звичайно, прийти на прийом до начальника зі своїм резюме і сказати: «Я студент, хочу у вас працювати, але я не можу приходити на роботу кожен день, і не можу працювати повний робочий день, тому що я вчуся, але я хочу працювати у вас БЕЗКОШТОВНО! ». Якщо з усіх 20 місць вас виженуть, шукайте ще 20. Головне йти до своєї мети і не зупинятися. А за час вашого волонтерства, ви станете вже «своїм» вирощеним фахівцем, якого не потрібно буде навчати і при відкритій вакансії візьмуть ВАС, а не людини з вулиці. Навіть якщо вас і не візьмуть, ви отримали БЕЗКОШТОВНО досвід роботи!

Порада четверта: «Резюме всьому світу»

На курсі третьому-четвертому потрібно скласти резюме. І написати, що ви ще вчитеся, але через рік-два ви випускаєте і хотіли б працювати саме в цій організації. І відправити своє резюме «всьому світу». Це можуть бути фірми, яким потрібен менеджер по персоналу; структури МВС, де, до речі, велика нестача кваліфікованих психологів; психологічні та сексологічні центри, власна кафедра на факультеті психології, зрештою! Якщо пропозицій буде кілька, не поспішайте вибирати. Зачекайте свого випуску, відмовитися ви завжди встигнете. Можете звернутися і в агентство з підбору персоналу - мабуть і вони зможуть вам допомогти.

Умови попадання на престижну роботу:
Диплом (який буде свідчити про високий рівень вашої освіти).
Уміння та особиста оригінальність (постійний саморозвиток, комунікабельність і т. д).
Зв'язки (які ви можете придбати, беручи участь в наукових конференціях).
Волонтерство.

Хочете бути першокласним фахівцем у галузі психології? Все у ваших руках!

Немає коментарів:

Дописати коментар