середу, 29 червня 2011 р.

У лабіринті професій

Чи знайомі вам поєднання букв ОКРБ і ОКПД? Під цими таємничими абревіатурами ховається Загальнодержавний класифікатор Республіки Білорусь «Професії робітників і посади службовців». З назви зрозуміло, що це перелік усіх наявних у нашій країні професій і посад. Документ затверджено в кінці 1996 р. і діє з січня 1997 р., зазнаючи зміни і всілякі додатки. Яку ж корисну функцію виконує даний перелік? Класифікатор призначено для таких завдань, як проведення оцінки чисельності робітників і службовців, облік складу і розподіл кадрів за категоріями персоналу, забезпечення зайнятості, нарахування заробітної плати та пенсій.
Найменування професій і посад, відповідно до статті 19 Трудового кодексу Республіки Білорусь, має строго відповідати кваліфікаційним довідникам, що затверджується в установленому порядку. А, отже, має відповідати ОКРБ. Будучи державним стандартом, класифікатор професій найчастіше згадується в інтернеті в сатиричному аспекті, тому як у всьому різноманітті малознайомих назв часом зустрічаються досить двозначні терміни, які просто гріх не переосмислити.

І начебто все знають, що калькулятор - це не лише електронний обчислювальний пристрій, але ще й назва професії людини, яка провадить калькуляцію. А конструктор - не тільки блок інструкцій або певний набір деталей, але також і інженер, розробник механізмів. І все одно, почувши на запитання «Хто ви за професією?» Відповідь «калькулятор», ми обов'язково посміхнемося. І це добре ще якщо «калькулятор», а раптом «долбежнік» або «вздимщік» або й того гірше «Давильник». І адже існують такі професії, і в класифікаторі згадуються, і значення у них теж цілком собі нормальне, а відразу й не подумаєш.

А от, наприклад, артист коверний. Ні-ні, він не по килимах спеціалізується. Так називають клоуна-коміка в цирку, який виступає в перерві між номерами (найчастіше поки прибирають або розстеляють килим на цирковій арені). Так, дивимося далі. Ось і він, рідний, Грохотувальники. Так і хочеться його записати в компанію долбежніков, цього оператора сортувальної дробильної установки. Може бути, хтось дізнався в ньому своїх улюблених сусідів. А ось і забійник на відбійних молотках. Це вже взагалі з серії фільмів жахів. А що, непогана назва вийде, звучне таке, образне.

Читання класифікатора - заняття дуже пізнавальне і веселе, як виявилося. Тут і Драгер є (зовсім не те, що ви подумали: драга - це гірничо-збагачувальний агрегат), і затяжчік взуття (це до нього, якщо так і не навчилися шнурки затягувати), і навіть головний збагачувач (тут, думаю, все зрозуміло ). А ось і посланник (незрозуміло, напевно, хтось понад), виробник макетів матриць разом з випробувачем кілець (ага, дивилися фільми, знаємо), розвідників пестячи (приголомшлива професія, хотіла б побачити в трудовій книжці запис «холявщік»). Знайшлися і зовсім «жорстокі» професії: машиніст насосної станції для закачування робочого агента в пласт (прямо тремтіння пробрало) і оператор не решітці (і за що з ним так?).

Ну і куди ж без людських відносин: Сепараторник зі сплотчіком в тандемі працюють, щоб не нудно було, а поруч сновальщік ... снує, напевно. І адже цілком собі реальні професії, а навмисне і не придумаєш ...

Немає коментарів:

Дописати коментар