середу, 29 червня 2011 р.

Робота для школярів на літній сезон

Все більше школярів, розпрощавшись тимчасово з набридлі підручниками, замість того, щоб насолоджуватися безмежною свободою, намагаються знайти роботу на літо. Про це свідчать численні заклики школярів про допомогу в пошуку роботи на сайтах, звернення в службу зайнятості, та й просто приклади оточуючих мене людей.
Пошук роботи - справа не з легких у всі часи. Навіть людині з освітою і досвідом часом важко відшукати для себе відповідне місце, що вже тут говорити про неповнолітніх! Найчастіше розмова з роботодавцем обривається при фразі "мені немає вісімнадцяти». Звичайно ж, не все так категоричні, адже держава йде назустріч працелюбної молоді, виділяючи кошти на заробітну плату молодим людям та організацію для них робочих місць. Але, тим не менш, місць «під сонцем» на всіх не вистачає. І щоб встигнути їх зайняти, потрібно потурбуватися проблемою пошуку роботи заздалегідь.

Чому ж роботодавці так не люблять приймати на роботу молодь молодше 18 років? А все тому, що для них це величезна відповідальність, про яку більшість школярів і не підозрює. Щоб розібратися в ситуації, звернемося до Трудового кодексу Республіки Білорусь. Згідно з ним, не допускається укладення трудового договору з особами молодше шістнадцяти років. Виняток: з письмової згоди одного з батьків (усиновителів, опікунів) трудовий договір може бути укладений з особою, яка досягла чотирнадцяти років, для виконання легкої, нешкідливою для здоров'я роботи, яка не завдає шкоди відвідуваності загальноосвітньої школи. Це в основному сільськогосподарські та лісогосподарські роботи, благоустрій та озеленення територій та доставка кореспонденції. Для осіб молодше вісімнадцяти років повинна бути дотримана скорочена тривалість робочого дня, регульована кодексом, а заробітна плата виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. А ще звільнити неповнолітнього працівника не просто: з ініціативи роботодавця розірвання договору може бути здійснено лише після попереднього (не менш ніж за два тижні) повідомлення районної (міської) комісії у справах неповнолітніх.

Так що складання договору з неповнолітніми загрожує численними труднощами і зобов'язаннями, які роботодавці не поспішають на себе брати. Тому частіше працюють «на довірі», але тут для молодих людей є небезпека залишитися обдуреними: попрацював, а тобі не заплатили. До вибору роботодавця потрібно ставитися серйозно. Якщо у вас немає дядька, тітки або троюрідної сестри, готових вас прилаштувати на літо кудись до себе, то зовсім незайвим вам буде обзавестися рекомендацією (зі школи, наприклад). Подібні папери мають у нашому суспільстві велика вага, і багатьом моїм знайомим вони дуже допомогли.

Найпопулярнішими професіями школярів як і раніше залишаються: курьер, робітник на будівництві, кур'єр, прибиральник і промоутер. Інтернет - це також чудовий помічник у пошуку роботи. Головне, не вірте численним обіцянкам зарплати в тисячу доларів (будьте розумнішими), але ось доларів 150-200 в місяць ви цілком можете заробити набираючи тексти, малюючи або займаючись перекладами.

Зараз молоді люди ростуть дуже швидко, і мало кого здивує чотирнадцятирічний працівник. І все ж слова одинадцятирічної доньки моєї доброї знайомої «мама, я хочу працювати!» Викликають в мені почуття глибокого здивування. Звичайно ж, раннє бажання працювати - це великий плюс, але всьому має бути межа. Дитинство - чудова пора, яку не варто закінчувати передчасно. Сама ж я працювала з 14-ти років і дуже ціную цей досвід. Тоді я продавала квитки на концерти і частенько ходила на них безкоштовно. Влаштовувалася я через знайомих, тому ніяких проблем ні з зарплатнею, ні з чим-небудь іншим у мене не виникало.

А цілеспрямованим школярам я пораджу не позіхати і починати шукати роботу на наступне літо вже в квітні. Тоді немає ризику залишитися «біля розбитого корита». І вірити на слово тільки перевіреним людям. А також чітко знати свої права і відстоювати їх. Обізнаного людини завжди важче обдурити. Успіхів вам у пошуках і гідної винагороди!

Немає коментарів:

Дописати коментар